Svensk kycklinguppfödning- så ser det ut

Här visar vi bilder och filmer på hur det ser ut i bondens stall och hur svenska kycklingar har det.

Svensk Fågels medlemmar, svenska kycklingbönder är stolta över att kunna föda upp starka, friska och robusta djur, utan onödig antibiotikabehandling.

Kycklingarna växer upp på familjegården och är en naturlig del av gårdens kretslopp. Bonden ser till sina djur flera gånger om dagen och har att följa såväl svensk djurskyddslag som branschens egna strikta kontrollprogram för djurvälfärd, djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Detta kontrolleras både av ett oberoende ackrediterat kontrollorgan och av myndigheternas djurskyddsinspektörer och veterinärer.

Här visar vi hur kycklingarnas liv ser ut, från det att de sätts in som en dag gamla fram tills dom är cirka fem veckor gamla (beroende på slaktvikten som i sin tur baseras på kundens efterfråga).

Däremellan vid cirka två veckors ålder, byter de fjäderdräkt, från gula dun till vita fjädrar. Kycklingarna kan då se lite tufsiga ut och få en del kala fläckar, vilket är helt naturligt.

Avelsdjur
Ägg och nykläckta kycklingar

Svenska kycklingar – ca 2 veckor gamla (som byter fjäderdräkt):

Här visas svenska kycklingar som samlats tillsammans för att sandbada. Ett naturligt beteende där de använder den torra och luckra ströbädden i kycklingstallet för att rengöra sina fjädrar. Kycklingarna i videon är 32 dagar gamla:

Senast uppdaterad: 21 november 2022