Kyckling är hälsosamt och bra för kroppen

Svensk kyckling är mat som är bra för kroppen. Det innehåller protein som behövs för att bygga nya celler och viktiga vitaminer och mineraler som kan  göra dig piggare och skydda mot sjukdom.

Kyckling är inte bara gott, det är också hälsosamt och bra för kroppen. Kroppen behöver tre viktiga ämnen som finns i maten vi äter; protein, fett och kolhydrater. De här ämnena ger energi och gör så att kroppen ska orka röra sig, springa och hoppa men också kunna tänk och lösa problem.

Kolhydrater ger energi och är viktigt för att magen och magsäcken ska kunna smälta maten. Fett behövs för att skydda inre organ som till exempel lever och lungor och för att tillverka hjärnceller. Protein är viktigt för att bygga nya celler och muskler, lite som legobitar som sätts ihop till större delar.

Svensk kyckling innehåller mycket protein, lagom med fett och kolhydrater och en hel del D-vitamin och järn. Det protein och järn som finns i kyckling är av en speciellt bra form som dessutom hjälper kroppen att bättre ta upp protein från andra matvaror som grönsaker och bröd.

Kyckling har inte så mycket fett jämfört med andra matvaror. Det fett som finns är av en bra, hälsosam sort och fettinnehållet kan variera beroende på vilken del av kycklingen du äter.

Kroppen behöver också viktiga ämnen som heter vitaminer och mineraler. C- och D-vitamin behövs till exempel för vårt immunförsvar, kroppens skydd mot sjukdomar. Mineraler som fosfor och kalcium bygger upp vårt skelett medan järn är viktigt för kroppens röda blodkroppar som finns i blodet. Funkar de röda blodkropparna som de ska kan de ta upp tillräckligt med syre och vi känner oss pigga.

Kyckling innehåller en hel del järn (speciellt mörkare delar av kycklingkött som till exempel lårfilé) D-vitamin och B-vitaminer. Kyckling innehåller också andra viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver, som selen, zink och magnesium som också kan skydda mot sjukdomar.

Testa skolrestaurang Guldtuppens goda kycklingwok

Senast uppdaterad: 30 oktober 2023