Svensk kyckling är hälsosam mat. Det goda, lätta och nyttiga svenska fågelköttet innehåller många näringsämnen som kroppen behöver som protein, järn, zink och D-vitamin. Det höga innehållet av protein (av fullvärdig sort med alla essentiella aminosyror) kan därmed blir ett viktigt komplement till andra hälsosamma råvaror som grönsaker och baljväxter:
- Svensk kyckling är smart och näringstät mat. Bara ett par tuggor
(liten mängd) ger massor av protein, vitaminer och mineraler.
Jämfört med vegetariskt protein
måste du äta en stor portion för att komma upp i
samma näringsvärde. - Det mörkare delarna av kycklingköttet, tex lårfilé
innehåller en hel del järn och andra viktiga mineraler.
Att satsa på kycklingens andra delar, inte
bara bröstfilén, är dessutom klimatsmart eftersom vi
använder hela fågeln. - Svensk kyckling innehåller även mycket D-vitamin, selen och
niacin (vitamin B3) som behövs för vårt immunförsvar och vår
ämnesomsättning.
Här har vi samlat våra bästa hälsorecept:
Hälsosamma recept med svensk kyckling:
Kycklinggryta med gröna ärtor, kikärtor, tomat och ris
Kycklingfärsbiffar med kikärtor, kokos och gurkmeja
Sesambakad asiatisk kycklingsallad
Caesarsallad med kalkonbacon, äpple och kikärtor
Krämig kycklingsoppa med rotfrukter och äpple
Recepten är framtagna av Stina Nordqvist