Christian Hellbergs helstekta kalkon med vitlöksrubb

Helstekt kalkon med spetskål, smör,  dragon och vitlöksrubb

Laga den välkända kocken Christian Hellbergs goda helstekta kalkon i ugn, perfekt till höstens alla helger och firanden av såväl Halloween och Thanksgiving som svenska Mårten Gås.

1 kalkon, ca 5 kilo,

FYLLNING:

500 g smör, tärnat och rumstempererat

2 röda chili

2 gröna chili

3 citrongräs stjälkar

3 schalottenlökar, skalade

Färska örter, grovt hackade

Salt

RUBB:

2 dl torkad dragon

½ dl vitlökspulver

½ msk chiliflakes

1 dl farinsocker

Mixa allt i kryddkvarn till ett fint rubb.

Banka citrongräset så all smak kommer fram. Skär chili i slantar, skiva löken, blanda med smör och övriga ingredienser. Fyll kalkonen och bind ihop benen. Rubba hela kalkonen med dragonrubb, strö på salt. Baka sedan kalkonen på 225 grader i ca 20 minuter, ta ut och vänd på kalkonen, så att den bakas klart med bröstet ned, sänk sedan ugnen till 170 grader. Jag brukar räkna en timme per kilo kalkon.

När kalkonen är klar så skall temperaturen vara 70 grader inne vid lårbenet.

PÅ PLÅTEN:

Lägg på plåten efter ca 1 timme

300 g smör

2 spestkål

6 äpplen

4 silverlökar

5 dl vatten

2 dl kycklingfond

2-3 msk mörk sirap

Salt och peppar

Dela kål, äpplen och lök i grova bitar. Salta och peppra.  Droppa på sirap på kålen. Lägg allt på plåten, smör vatten och buljong. Ös sedan kalkonen varje halv timme.

Jag brukar sedan sila av vätskan och koka ihop med grädde och en klick svartvinbärs gelé, att ha till sås.

Serveras med hasselbackspotatis. Smaklig Thanksgivingkalkon! (Edit: och Halloween eller Mårten Gås-kalkon).

Recept: Christian Hellberg – receptet har även filmats i samarbete med Sverige Springer. 

Vill du veta mer om hur svenska kalkoner har det?
Titta in hos kalkonbonden Jocke på Luna gård i Tomelilla. 

Visste du att?

Kalkon är proteinrikt och fettsnålt. Det fett som finns är av bra kvalitet och enkelomättat. Kalkon är också en speciellt bra källa till aminosyran tryptofan som är ett förstadium till serotonin. Serotonin är i sin tur en signalsubstans som påverkar humör och välbefinnande.

Eftersom kalkonerna är friska och starka behövs väldigt sällan antibiotikaanvändning under uppfödningen och förekomsten av antibiotikaresistens (som ett ekologiskt fotavtryck vid uppfödning av svensk kalkon) är extremt låg

Ordet ”kalkonfilm” som betecknar en film med höga ambitioner men med dåligt resultat kommer från att kalkoner inte kan flyga, hur mycket de än försöker (på samma sätt som filmen inte lyfter). 

Mer info om låg antibiotikaresistens i kyckling- och kalkonuppfödning