Nyheter

Ny undersökning: Ökning för svensk färsk kyckling

Allt fler väljer att äta färsk svensk kyckling. Sedan mätningarna började har även andelen som svarar att man äter färsk kyckling varje vecka ökat långsamt över tid. Även de som anger att de köper kyckling varje vecka ökar långsamt över tid. Dessutom anser en klar majoritet av svenskarna och framför allt kvinnor att kyckling är […]

Läs mer 2024/10/01

Svensk Fågel presenterar Matfågelrapporten 2024 – Fokus på hållbar djuromsorg

Svensk Fågel släpper idag Matfågelrapporten 2024, där hållbar djuromsorg står i fokus som en grundpelare i svensk kyckling- och kalkonuppfödning. Rapporten lyfter fram den svenska modellen som på ett unikt sätt kombinerar hög djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning och livsmedelssäkerhet genom hela värdekedjan. Hållbar djuromsorg – En svensk förebild Rapporten visar att den svenska modellen för djuromsorg […]

Läs mer 2024/09/27

Positiva nyheter för fjäderfäsektorn

Positiva nyheter för fjäderfäsektorn: Svensk Fågel välkomnar utredningens förslag för animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd Svensk Fågel ser mycket positivt på de nya förslag som rör fjäderfä som presenterats i den utredning som regeringen tillsatt för att stärka lantbrukets konkurrenskraft och samtidigt värna Sveriges högt ställda krav på djurskydd. Utredningen har lyft fram […]

Läs mer 2024/08/29

Campylobacter

Vad är campylobacter? Campylobacter är en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka hos människor. Vanligast är den bland vilda småfåglar och i små vattendrag, men bakterien finns också hos hundar, katter, nötkreatur, grisar och kycklingar samt i opastöriserad mjölk. Campylobacter kan överföras till människor via direktkontakt med djur, förorenat dricksvatten, bristande hygien vid hantering av rått […]

Läs mer 2024/08/01

Svensk Fågels Fothälsoprogram korat som Champions inom djurvälfärd av BroilerNets expertgrupp

Svensk Fågels banbrytande arbete inom fothälsa för kycklingar har blivit internationellt erkänt. BroilerNets expertgrupp har utsett Svensk Fågels Fothälsoprogram till champions inom djurvälfärd. Sedan 1990-talet har Svensk Fågel i samråd med myndigheter och forskare arbetat för att förbättra kycklingars välbefinnande genom att analysera deras fothälsa. Resultatet av detta arbete, Fothälsoprogrammet, har varit ett viktigt verktyg […]

Läs mer 2024/04/15

Svenska folket väljer svensk kyckling: Men lågpriskyckling hotar bönderna

Svensk Fågels medlemmar som står för 99 procent av svensk kycklingproduktion i landet ökade sin inhemska försäljning med 4,2 procent under 2023. Samtidigt ökade importen av matfågel, som till stor del består av lågpriskyckling, med hela sju procent enligt Jordbruksverkets siffror för tredje kvartalet 2023. Något som hotar lantbruket och svensk livsmedelsförsörjning. Det framkom på […]

Läs mer 2024/03/13

Nytt och unikt Djuromsorgsprogram för avelsdjur

Svensk Fågel har infört ett nytt Djuromsorgsprogram för avelshönsen som föds upp i Sverige. Det gör att hela värdekedjan från avel, kläckeri till uppfödning, transport och slakt nu kontrolleras av ett oberoende ackrediterat kontrollorgan. Detta gör Sverige och Svensk Fågel världsledande. Programmet skapar en extra trygghet för konsumenterna som enligt en ny undersökning har högt […]

Läs mer 2024/03/11

Svensk Fågel lanserar ”Kyckling i skolan”

Svensk Fågel lanserar ”Kyckling i skolan” – utbildningsmaterial för skola och förskola Visste ni att svenska kycklingar växer upp i stallar på familjegårdar och att bonden ser till dem varje dag? Med skolprojektet ”Kyckling i skolan” vill Svensk Fågel berätta hur kyckling och kalkon föds upp hos svenska bönder och att de utgör hållbar och […]

Läs mer 2024/03/04

Ny kommunikatör på Svensk Fågel

Vi på Svensk Fågel är glada att välkomna Sofia som ny kommunikatör hos oss. Sofia är ny kommunikatör på Svensk Fågel och ansvarar för informationen på social media och Svensk Fågels hemsida. Vilken bakgrund har du? – Jag har en kandidat i Digitala Kulturer från Lunds universitetet, har även studerat media och kommunikation där. Senast […]

Läs mer 2024/03/01

Svensk Fågels informationsdagar 2024 är nu avklarade

Svensk Fågels informationsdagar 2024 är nu avklarade Varje år anordnar Svensk Fågel informationsdagar för våra medlemmar. Informationsdagarna ingår i projektet ”Informations- och demonstrationsaktiviteter om ökad djurvälfärd för lantbrukets djur” där Svensk Fågel har erhållit medel från Jordbruksverket inom Landsbygdsprogrammet. Syftet med informationsdagarna är att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett kunskapsutbyte och att kompetensen om […]

Läs mer 2024/02/09

Kyckling och Kalkon – Näringsrika proteinkällor för en hälsosam livsstil

Kyckling och Kalkon – Näringsrika proteinkällor för en hälsosam livsstil I den senaste artikeln av iForms serie ”Ät Sunt – För Alltid” har de satt fokus på mättnad, matsmältning och muskeluppbyggande. Artikeln understryker vikten av protein som en nödvändig näringskälla för människor, särskilt för att främja muskelhälsa. I sin strävan att erbjuda alternativa proteinkällor till […]

Läs mer 2024/01/23

Önskelistan inför det nya året!

Svensk Fågels ordförande Jenny Anderssons  önskelista inför det nya året; 1. Känna stolthet och trygghet med svensk matfågelproduktion Med det framsynta och framgångsrika arbete svensk matfågelproduktion har lyckats skapa med hjälp av duktiga lantbrukare samt kunnig personal och experter inom branschen, är min önskan att arbetet fortsätter så alla vi som arbetar i branschen ska […]

Läs mer 2023/12/30

God jul!

Efter en intensiv höst där Nordic Poultry Conference (NPC), dvs. den Nordiska Fjäderfäkonferens 2023 som vi anordnade i november var höjdpunkten vill vi nu önska alla en riktigt god jul. Vi ser fram emot det nya året som för oss kommer starta med informations- och utbildningsdagar för våra medlemmar. Som julklapp från oss har vi […]

Läs mer 2023/12/22

Följ med till Husby Gård

Kycklingbönderna Per Watz och Jenny Andrén på Husby Gård bjuder in till livebesök i kycklingstallet. – Vi vill berätta hur det är hos oss. Vi har ju en stor uppfödning och en del förknippar det med något negativt och man får tycka det men vi tycker inte det. Vi vill berätta precis hur det fungerar […]

Läs mer 2023/12/20

Kommentar angående TV4 inslag om skadade kycklingar

Vi vill börja med att understryka att djur som på något sätt skulle utsättas för brister i skötseln eller skadas under uppfödningen självklart är oacceptabelt. En god djurvälfärd är grunden i den svenska modellen i djurskyddslagen och branschen. På samtliga kläckerier anslutna till Svensk Fågel finns veterinärer anställda med expertkompetens inom fjäderfä. Enligt kläckeriet SweHatch […]

Läs mer 2023/12/06

NPC 2023 – Nordisk fjäderfäkonferens i Sverige

I år stod Svensk Fågel värd för den stora, årliga nordiska fjäderfäkonferensen – NPC 2023. Under tre dagar i november träffades nordiska och europeiska fjäderfäorganisationer och matfågelföretag i Stockholm för att höja kunskapsnivån genom ett flertal föreläsningar. Här fick de också möjlighet att träffas, mingla, knyta nya kontakter och diskutera det senaste inom matfågelbranschen.  Program […]

Läs mer 2023/11/10

Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage om kycklinguppfödning

SVT:s Uppdrag Granskning har sänt ett program om uppfödning av de så kallade grand parentsdjuren, GP-djuren från företaget Aviagen SweChick. Det här är avelshöns från företaget som används som mor- och farföräldradjur och som i senare led ska användas till kycklinguppfödningen i hela Norden, oavsett om det är långsamväxande, ekologiska eller traditionellt uppfödda. God djurvälfärd […]

Läs mer 2023/11/01

Ny teknik ersätter IRL-besök i stallar

Just nu behöver våra kyckling- och kalkonbönder fokusera extra mycket på biosäkerhet. Risken för spridning av fågelinfluensa är mycket stor.  Därför är det för tillfället svårt för utomstående att besöka våra bönders stallar. I alla fall IRL. Som tur är kan den nya tekniken lösa det mesta, både genom film och virtuella besök. Nyligen genomförde […]

Läs mer 2023/10/30

Virtuellt studiebesök i avelsdjursstallet

Som ett led i översynen av EU-lagstiftningen ville en delegation från Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Österrike besöka en avelsdjursgård för att lära sig mer om hur vi i Sverige arbetar med djurskyddsfrågor. Just nu är risken för spridning av fågelinfluensa mycket stor.  Därför beslutades att våra utländska gäster fick göra ett virtuellt studiebesök i […]

Läs mer 2023/10/19

Expert från Svensk Fågel föreläste i Frankrike

I slutet av augusti var Anna Silvera, hållbarhetsstrateg på Svensk Fågel, inbjuden som talare på en internationell konferens anordnad av the European Federation of Animal Science (EAAP) i Lyon, Frankrike.  På konferensen samlades ca 2000 forskare från hela världen för att diskutera de senaste resultaten inom husdjursforskning, det vill säga avel, genetik, foder, djurvälfärd och […]

Läs mer 2023/10/02

Enklare och fast avgiftssystem vid slakt välkomnas av branschen

Regeringen föreslår nu ett förenklat avgiftssystem för slakterikontroll. Det nya förslaget innebär en fast avgift per slaktat djur i den offentliga slakterikontrollen. Den fasta avgiften kan då ersätta vissa delar av det avgiftssystem som nu tillämpas för slakterikontrollen. – Jag ser det som ett stort kliv mot förenkling, förutsebart och transparens i avgiftssystemet. Nu får […]

Läs mer 2023/09/12

Allt fler vill ha svensk kyckling

‏Allt fler svenskar äter kyckling och så många som 73 procent av svenska folket vill att kycklingen ska vara svensk. Det är en femprocentig ökning sedan förra året. Av dessa är det nästan 70 procent som anger att det är viktigt med en inhemsk produktion och att stötta bönderna. Dessutom anser 75 procent att det […]

Läs mer 2023/08/24

Inget utbrott av campylobacter i kycklingflockar

Under veckan har vi med viss förvåning läst en rad artiklar i olika medier om ett ”utbrott av campylobacter i svenska kycklingflockar”. Vi ser inget utbrott utan tvärtom för säsongen, ett ovanligt lågt antal flockar med campylobacter. Sommartid kan annars betecknas som högsäsong (se graf nedan) så information om vikten av hygien i samband med […]

Läs mer 2023/07/20

Studiebesök på plats i verkligheten

Det finns ett stort intresse från utlandet att komma och se hur vi i Sverige föder upp och producerar kyckling, nyligen bjöd Svensk Fågel en delegation från Vietnam på studiebesök. Även myndigheterna och Svensk Dagligvaruhandel var nyss på besök med oss i verkligheten för att följa hela värdekedjan inom svensk matfågelproduktion.  EU-kommissionen tillsammans med svenska […]

Läs mer 2023/06/16

Skolorna måste servera protein- och järnrik mat

Majoriteten av invånarna i vårt land önskar att den kyckling som serveras i offentlig verksamhet ska vara svensk. Den svenska kycklingen är hållbar och hälsosam med en stor andel protein och järn vilket studier nu visar att unga behöver få i sig mer av via maten. Ledningsregementet i Enköping har tillsammans med Gymnastik – och […]

Läs mer 2023/06/14

WWF backar – svensk certifierad kyckling är inte längre rödmarkerad

Nu går WWF ut med att rödmarkeringen av svensk certifierad kyckling tas bort och ersätts med en gul markering. Hösten 2021 skärpte WWF kriterierna i Köttguiden, hållbarhet fick större genomslag. Svensk kyckling blev då rödmarkerad. På felaktig grund ansåg Svensk Fågel, som lät göra en ny så kallad livscykelanalys genom det oberoende forskningsinstitutet RISE. Den […]

Läs mer 2023/04/21

Ministerbesök på kycklinggård

Den nya landsbygdsministern, Peter Kullgren har besökt en av Svensk Fågels medlemsgårdar. På plats på Rösängs Lantbruk i Ålberga välkomnades ministern av nästan tre generationer kycklingbönder, Ulrik Helgstrand och hans dotter Sara. På plats var även ordförande i Svensk Fågel, Jenny Andersson. –  Vi hade ett intressant och bra möte med en nyfiken och intresserad […]

Läs mer 2023/03/30

Friska djur behöver inte antibiotika

Svensk Fågels medlemmar har sedan många år arbetat framgångsrikt med minskad antibiotikabehandling i kyckling- och kalkonflockar. I samband med det svenska EU-ordförandeskapet hamnar frågan om antibiotikaresistens högt på agendan både inom EU och internationellt. Bakterier och resistens bryr sig inte om gränser och blir därför en gemensam global ödesfråga. Svensk Fågels medlemmar bidrar konkret med […]

Läs mer 2023/03/27

Svensk Fågels årsstämma 2023

Temat för årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel var: ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion”. Styrelsemötet och årsstämman hölls 15 och 16 mars i Halmstad där medlemmarna, majoriteten av Sveriges kycklingbönder fick möjlighet att träffas, nätverka och lyssna till senaste nytt inom matfågelbranschen.  Maria Donis, VD för svensk Fågel inledde […]

Läs mer 2023/03/20

Ny Sifoundersökning: Okunskap kring protein

Det råder stor osäkerhet kring hur mycket protein vi behöver och att behovet av protein faktiskt ökar ju äldre vi blir. Det framkommer i en undersökning som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av branschorganisationen Svensk Fågel. – Nästan två av tre svenskar, hela 64 procent, vet inte hur stort proteinbehov de har i dag […]

Läs mer 2023/02/27

Ingen salmonella i svensk kyckling

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men just nu återkallas ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella. Det här gäller inte svensk kyckling.   Äggproduktion och kycklingproduktion skiljer sig och ingen salmonella har påträffats i svensk kyckling. Tvärtom är den svenska modellen för kyckling unik i sina extremlåga nivåer av salmonella. […]

Läs mer 2023/02/23

Svensk kyckling – mycket protein för pengarna

Tuffa tider kräver smarta lösningar. Det handlar om att få mycket protein och näring för pengarna. När du väljer svensk kyckling får du livsviktig näring och inte minst fullvärdigt protein. Kycklingen innehåller samtliga nio essentiella aminosyror som din kropp behöver. Lägg till nyttiga vitaminer, mineraler, en låg fetthalt och du har en utmärkt råvara. Protein […]

Läs mer 2023/02/16

Rätt svar och vinnare i tävlingen

Rätt svar på frågorna i Svensk Fågels tävling är: På sista frågan finns ytterligare ett rätt svar: Av alla svar, totalt 478 st (!) har vi dragit 6 st vinnare: 3 st vinner 1:a pris –  300 kr i kycklingcheckar: Martin Lindgren, Solna Ingela Andersson, Fågelmara Patrick Marcian, Bunkeflostrand 2 st vinner 2:a pris – […]

Läs mer 2023/02/11

Tävla och vinn kycklingcheckar!

Nu är det dags för en ny tävling med Svensk Fågel! Svara på några enkla frågor via länken nedan och vinn kycklingcheckar som du löser in till gratis kycklingprodukter i din matbutik. Lycka till! Tävla med Svensk Fågel

Läs mer 2023/01/23

20 procents lägre klimatavtryck för svensk kyckling

Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent på drygt tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en ny och omfattande livscykelanalys (LCA), med klimatpåverkan i fokus, som gjorts av forskningsinstitutet RISE.  – Svensk Fågels kycklinguppfödare har arbetat med effektivisering och energiomställning vilket minskar klimatavtrycket […]

Läs mer 2022/12/16

Så arbetar Svensk Fågel med antibiotikafrågan

Den internationella antibiotikaveckan – World Antimicrobial Awareness Week har nu inletts. Huvudtemat för denna världsomspännande vecka är att många samhällssektorer behöver arbeta tillsammans mot antibiotikaresistens. Detta gäller både för djur och människor. Svensk Fågels medlemmar har sedan många år arbetat fokuserat för att minska antibiotikabehandling i kyckling- och kalkonflockar och tycker att det känns tryggt […]

Läs mer 2022/11/25

Ingen antibiotika i svensk kyckling

Svensk Fågel arbetar aktivt och framgångsrikt för att minimera användningen av antibiotika i uppfödningen. Det är väldigt få kycklingflockar som behandlas årligen. Ändå finns många frågor och en del missuppfattningar om antibiotika i kyckling. Vi lät därför vår expert, chefsveterinär Pia Gustavsson, reda ut begreppen:   1.Finns det antibiotika i svensk kyckling? Nej, det finns det […]

Läs mer 2022/11/21

Om Aftonbladets publicering och djurvälfärd

God djurvälfärd och säkra livsmedel är helt grundläggande för svensk kycklingproduktion. Det är aldrig acceptabelt att djur behandlas dåligt. Samtidigt har svenska lantbrukare ett allt större problem med aktivister som olagligt bryter sig in på gårdarna och på olika sätt försöker förstöra verksamheten.  De bilder som Aftonbladet publicerat från en uppfödare knuten till ett av […]

Läs mer 2022/11/10

Ökad import av kyckling – ett svek mot svenska bönder

Ny statistik från Jordbruksverket visar att konsumtionen av kyckling ökar i Sverige under första halvåret i år med 5,4 procent. Men att andelen svenskt minskade med nästan lika mycket och att importen av kycklingkött ökade med nästan 16 procent. Det är ett hårt slag mot svenska bönder. –  Det är tufft att vara lantbrukare i […]

Läs mer 2022/10/21

Svensk Fågel i EU-forskningsprojektet för djurvälfärd och hållbarhet

Svensk Fågel har ingått partnerskap i ett fyraårigt EU-forskningsprojekt, Broilernet. Syftet med projektet är att förbättra och stärka hållbarhetsarbetet på europeisk nivå när det gäller kycklinguppfödning. Tanken är att Broilernet ska utgöra en plattform för interaktion mellan forskare och näring. – Vi har en lång erfarenhet att arbeta med hållbarhet och anser det angeläget att dela med oss av […]

Läs mer 2022/10/13

Afrikanska veterinärstudenter besöker svensk kycklingbonde

I veckan fick en av våra svenska kycklingbönder, Martin Gillheimer i Östergötland besök av 25 st veterinärstudenter från Afrika. Veterinärstudenterna gjorde ett SIDA-finansierat studiebesök för att lära sig mer om djurvälfärd, smittskydd och värdekedjan inom svensk kycklinguppfödning. Det SIDA-finansierade projektet drivs av Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA. Deltagarna, veterinärstudenterna, kom från Zambia, Uganda, Tanzania, Kenya, Rwanda […]

Läs mer 2022/09/23

God och säker kyckling – tips gällande campylobacter

Nu är det högsäsong för campylobacter och därför extra viktigt med sunt förnuft och bra hygien i köket. Handtvätt, separata skärbrädor och uppvärmning till minst 70 grader ger en god och säker kyckling.  Campylobacter är en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka hos människor. Vanligast är campylobacter annars bland vilda småfåglar och i vattendrag, men bakterien […]

Läs mer 2022/09/06

Kyckling från Svensk Fågel: Minskat klimatavtryck med en femtedel

Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent på drygt tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en ny och omfattande livscykelanalys (LCA), med klimatpåverkan i fokus, som gjorts av forskningsinstitutet RISE. Studien presenterades på ett seminarium den 16 augusti. – Svensk Fågels kycklinguppfödare har […]

Läs mer 2022/08/16

Sunt förnuft ger god och säker kyckling

Nu är det rötmånad och därför extra viktigt med sunt förnuft och bra hygien i köket. Handtvätt, separata skärbrädor och uppvärmning till minst 70 grader ger en god och säker kyckling.  När det gäller campylobacter är det en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka hos människor. Vanligast är den bland vilda småfåglar och i små vattendrag, men […]

Läs mer 2022/07/12

Svensk Fågels firade 35 år med sommarfest

I år firar Svensk Fågel 35 år! Branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon har sedan 80-talet arbetat med hållbarhetsfrågor, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet med resultatet att kyckling idag dukas fram på de flesta svenska matbord, både till vardags och fest. Det firades stort med alla medlemmar på ett sommarmöte i Ystad. På Ystad Saltsjöbad samlades Svensk […]

Läs mer 2022/06/28

Svensk Fågels program – kvitto på god djurhälsa

Svensk Fågel driver ett antal kontroll- och kvalitetsprogram tillsammans med experter och myndigheter med syfte att förbättra djurhälsa, djurskydd och livsmedelssäkerhet. Här kan du ta del av årets resultat. 1. God fothälsa Inom ramen för djuromsorgsprogrammet ligger även fothälsoprogrammet, som har drivits sedan 1994.Fothälsan bedöms under översyn av Livsmedelsverkets officiella veterinär på slakteriet. Alla flockar […]

Läs mer 2022/06/15

Smartare och billigare att satsa på kyckling istället för proteintillskott

36 % av unga män i åldern 18-28 år tror att de inte får i sig tillräckligt mycket protein via maten utan behöver istället proteintillskott. Onödigt och dyrt tycker Svensk Fågels dietist som menar att det är både smartare och billigare att få i sig protein genom till exempel kyckling istället. Enligt Livsmedelsverket får vi […]

Läs mer 2022/04/28

Ökat järnupptag från kyckling för unga kvinnor

En Sifo-undersökning utförd på uppdrag av branschorganisationen Svensk Fågel visar att kvinnor i åldern 18 – 28 år har stor kunskap om symtom kopplat till järnbrist, men få känner till att järn lättare tas upp från animalier som till exempel kyckling, jämfört med vegetabilier. En ny undersökning genomförd av Sifo Kantar, på uppdrag av Svensk […]

Läs mer 2022/04/27

Svensk Fågel välkomnar ytterligare åtgärder

Svensk Fågel välkomnar att regeringen och Centerpartiet ser nödvändigheten i att stärka konkurrenskraften och verkar för att den svenska livsmedelsförsörjningen stärks.  Regeringen avser öka det i vårändringsbudgeten aviserade stödet till animalie- och växthussektorn med ytterligare knappt 1,6 miljarder kronor under 2022. I riksdagen verkar det finnas ett allmänt och generellt stöd för att stödja den svenska […]

Läs mer 2022/04/26

Höj blicken och fokusera på tryggad svensk matproduktion

I ett krigsdrabbat Europa, direkt efter en pandemi gäller det att tänka helhetsperspektiv och se framåt vad gäller matproduktion i Sverige och i Europa. Nu behöver vi trygga produktionen och använda resurser effektivt för att säkra leveransen av svensk kyckling och andra livsmedel ut till butik.  I dagens situation med ett krigsdrabbat Europa, direkt efter […]

Läs mer 2022/04/04

Kycklingbönder från Vassmolösa får pris för hållbart jordbruk

Grattis till Svensk Fågels medlemmar, kycklingbönderna och bröderna Marcus och Per Danielsson som tilldelas Kalmar Länsförsäkringars pris Ung Växtkraft 2022. – Det är kul att vi faktiskt uppmärksammas för det vi gör, många gånger märks inte vårt dagliga slit för gårdens och djurens bästa. Men nu kan fler ta del av vårt hållbarhetsarbete på gården, […]

Läs mer 2022/03/30

Invigning av nytt kycklingstall i Fjugesta

Den 18 mars var det dags för familjen Agartsson, kycklingbönder i Örebro-trakten och en av Svensk Fågels medlemmar, att inviga ett nytt kycklingstall. För att fira invigningen och visa hur ett kycklingstall drivs i praktiken bjöd familjen in till öppet hus och after work. Familjen Agartsson har i flera generationer drivit lantbruk med växtodling, dikor […]

Läs mer 2022/03/21

Årsstämma och nya styrelseledamöter

Torsdagen den 17 mars, hölls Svensk Fågels årsstämma.Totalt fem nya ledamöter, ordinarie och suppleanter valdes in till Svensk Fågels styrelse: Patrik Larsson (efterträder Juha Sarkkinen), Senior Vice President, Atria Poultry, valdes in som ordinarie ledamot. Johan Andersson (efterträder Ola Andersson), Ordförande SweHatch samt ansvarig Live Operations, Kronfågel, valdes in som ordinarie ledamot. Martin Starkman, tidigare suppleant valdes in som […]

Läs mer 2022/03/18

Branschen agerar gemensamt för säkrad produktionen av svenskt kött och svensk fågel

Skenande kostnader på foder, diesel och el har lett till en helt ny och extremt allvarlig situation som riskerar att avsevärt minska försörjningsförmågan av animaliska livsmedel i Sverige. – Vi uppvaktar tillsammans riksdagen och regeringen för att diskutera vilka politiska insatser som kan göras i nuläget. Den krismiljard som det beslutades om i början av […]

Läs mer 2022/03/16

Kvinnliga kycklingbönder – en självklarhet

Vad tänker du på när du hör ordet bonde? Någon klädd i rutig skjorta, blåställ och gummistövlar? Förmodligen en man? Kanske till och med en gubbe? Tänk om! På många av de familjegårdar som finns på den svenska landsbygden börjar allt fler kvinnor ta över lantbruk, spannmålsodling och kycklinguppfödning.  Hos Svensk Fågel är det inte […]

Läs mer 2022/03/07

Miljardstöd till lantbruksnäringen

De svenska lantbruken är idag hårt pressade på grund av kraftigt ökade priser på foder och drivmedel. Stegrade kostnader slår nu också hårt mot våra producenter av matfågel.  Prisökningarna de senaste månaderna är så kraftiga att det nu finns en risk att flera av våra medlemsföretag tvingas dra ner på sin verksamhet och i vissa fall tvingas att lägga ner helt.  […]

Läs mer 2022/02/15

84 procent av svenskarna vill att det serveras svensk kyckling på sjukhus och i skolor

84 procent av svenska folket tycker det är viktigt att den kyckling som serveras i kommuner och regioner är uppfödd i Sverige. Det visar en ny konsumentundersökning som Svensk Fågel låtit Novus genomföra. – Undersökningen visar att det finns ett stort förtroende för kyckling som är uppfödda i Sverige och man generellt sett har ett […]

Läs mer 2022/01/25

Önskelista från svenska kycklingbönder

När snön ligger tung på träden här i Småland och Sverige är som allra mörkast vill jag och Sveriges kyckling- och kalkonbönder skicka en önskelista till Sveriges nya landsbygdsminister, Anna-Caren Sätherberg. Att vara bonde är otroligt givande, att varje dag ta hand om våra marker och djur och att sätta mat på bordet i svenska […]

Läs mer 2021/12/22

Mindre antibiotikaresistens i Sverige än i andra länder

Livsmedelsverket går nu ut med en undersökning som visar betydligt mindre antibiotikaresistens i kyckling från Sverige jämfört med utländsk kyckling.  I undersökningen har man tittat på bakterien campylobacter som är en vanlig bakterie i naturen och som i sällsynta fall förekommer i kyckling. Kyckling från Svensk Fågel innehåller generellt mycket låg halt av campylobacter eftersom branschen […]

Läs mer 2021/12/22

Fågelinfluensa i Sverige

Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats hos kalkon- och unghönsanläggningar samt hos hobbyanläggningar i Skåne. Djurägarna reagerade snabbt och har tillsammans med myndigheter agerat enligt befintliga rutiner och krav. Att förstärka hygienrutiner och vara ytterst uppmärksamma på symtom är nu viktigt för alla avels-, kyckling- och kalkonuppfödare hos Svensk Fågels medlemmar. Branschorganisationen Svensk Fågel har tillsammans […]

Läs mer 2021/12/20

Svensk Fågel tar ansvar: för konsumenten, djuren och planeten

Svenska bönder som föder upp kycklingar med kvalitetsmärkningen Svensk Fågel tar ansvar. Som konsument kan du lita på att vi har en klimatsmart uppfödning, en god djurvälfärd med låg antibiotikabehandling och inte minst ett hållbart jordbruk. Genom forskning, rådgivning och utbildning arbetar Svensk Fågels medlemmar med att ständigt bli ännu bättre. Att intresseorganisationen WWF kritiserar vår uppfödning […]

Läs mer 2021/11/23

Dialog och samarbete bygger ett framgångsrikt jordbruk

Svenskt lantbruk ligger långt framme när det gäller djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Det gäller också för svensk kyckling. Bönderna på våra 120 familjegårdar runt om i Sverige gör sitt yttersta för att ta fram bra och säker mat. I Sverige har vi historiskt samarbetet nära myndigheter och forskare för att stärka livsmedelssäkerhet och djurvälfärd. Det gör […]

Läs mer 2021/11/19

Öppet brev till Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF

Hej Gustaf, Hållbarhet och klimat är viktigt. Livsviktigt. Min gård som jag brukar har funnits i min släkt i generationer och jag hoppas att mina barn tar över den i nästa generation. Jag tänker att jag är en förvaltare, inte ägare. Jag jobbar hela tiden med att bli ännu mer klimatsmart, öka djurvälfärden och förbättra […]

Läs mer 2021/11/18

Frågor och svar med anledningen av WWF:s Köttguide

Frågor och svar med anledningen av WWF:s Köttguide: Hur ser ni på WWF:s beslut att rödmarkera svensk kyckling? Vi anser att det är felaktigt och att det inte bygger på aktuell fakta. Precis som Livsmedelverket har gått ut och sagt i dag den 16 november så ska vi äta svensk kyckling. Svensk kyckling har liten […]

Läs mer 2021/11/17

Svenska kycklingar mår bra: WWF får gärna besöka våra gårdar

Svenska kycklingar som föds upp inom ramen för Svensk Fågel mår bra och har inte ont som WWF hävdar i sin Köttguide. En nygjord studie som precis lämnats in till Jordbruksverket bekräftar att djurhälsan är mycket bra. I studien analyseras djurvälfärden och den så kallade benhälsan enligt ”Welfare Quality-protokollet” för fjäderfä som tagits fram av […]

Läs mer 2021/11/16

Svensk kyckling felaktigt rödmarkerad i nya Köttguiden

WWF har dragit fel slutsatser om svensk kycklings klimatpåverkan. Svensk kyckling ligger redan i dag under det gränsvärde som WWF sätter som krav. Koldioxidbelastning är i dag 2,6 kilo koldioxidekvivalenter per kilo benfritt kött. Detta framkommer i det statliga forskningsinstitutet RISE* klimatdatabas för livsmedel 2020. – Jämfört med kyckling från andra länder är svensk kyckling […]

Läs mer 2021/11/15

Kunskap och rådgivning stärker smittskydd mot fågelsjukdomar

I samband med det senaste årets utbrott av fågelinfluensa konstaterade fjäderfänäringen ett behov av att stärka producenternas kunskap om smittskydd. Sjukdomsutbrott av exempelvis fågelinfluensa och newcastlesjuka är, förutom den uppenbara negativa påverkan på djurens välfärd, både arbetsmässigt och ekonomiskt mycket kännbara för företagen. Jordbruksverket har nu, med hjälp av pengar från Landsbygdsprogrammet, upphandlat kunskapshöjande insatser […]

Läs mer 2021/11/11

Segrande domstolsbeslut om Livsmedelsverkets kontrollavgifter

Medlemsföretagen inom Svenska Köttföretagen och Svensk Fågel har tillsammans överklagat Livsmedelsverket avgiftsmodell för köttkontrollavgifter för åren 2017 – 2021. Branschen menade att myndighetens kontrollavgift byggde på ett systemfel i deras modell. Effekten blev att det lades på olagliga extra kostnader i Livsmedelsverkets avgifter mot företagen. Dialog och vilja att hitta en fungerande avgiftsmodell har saknats […]

Läs mer 2021/10/28

Unik hållbarhetsstudie på gårdsnivå: Solceller och jämställdhet på kycklinggården

Svensk Fågel har under de senaste åren genomfört en helt ny hållbarhetsanalys på gårdsnivå bland sina lantbrukare. Resultatet visar att majoriteten av bönderna har eget kretslopp, bidrar till den biologiska mångfalden och hjälper till att hålla landsbygden levande genom att bidra till arbetstillfällen på den egna gården och i samhället runt omkring. Dessutom ökar antalet […]

Läs mer 2021/10/13

Svensk Fågels kvalitetsarbete genom hela värdekedjan

Med anledning av kritiken i media kring ett av våra medlemsföretag vill vi tydliggöra arbetet vi gör inom hela den svensk kycklingbranschen, från gård till slakteri. Vårt mål är att djuren ska må så bra som möjligt under hela uppfödningen, från bonde till transport och slakteri. Vi arbetar intensivt med att minimera antalet skador under […]

Läs mer 2021/09/07

Campylobacter

Vad är campylobacter? Campylobacter är en tarmbakterie som kan orsaka magsjuka hos människor. Vanligast är den bland vilda småfåglar och i små vattendrag, men bakterien finns också hos hundar, katter, nötkreatur, grisar och kycklingar samt i opastöriserad mjölk. Campylobacter kan överföras till människor via direktkontakt med djur, förorenat dricksvatten, bristande hygien vid hantering av rått […]

Läs mer 2021/08/23

Kyckling och kalkon kan hjälpa seniorer med proteinbrist

Kroppens proteinbehov ökar med åldern, seniorer 70 + behöver 50 procent mer protein genom maten för att bevara muskler. En ny undersökning, baserat på 1000 intervjuer i åldersgruppen 70 – 84 år, visar att endast 5 procent av de tillfrågade känner till att kyckling och kalkon innehåller mest protein per 100 gram av alternativen, ägg, […]

Läs mer 2021/08/20

Är du vår nya hållbarhetsexpert?

Vi söker en hållbarhetsansvarig med gott djuröga Har du erfarenhet av hållbarhetsfrågor, kvalitetsarbete och djuromsorg? Och vill vara med att arbeta med att ytterligare utveckla en hållbar livsmedelsproduktion inom matfågeluppfödning? Vi söker dig som har erfarenhet inom kvalitetsarbete med erfarenhet inom djuromsorgsfrågor. Hållbarhetsansvarig är en nyckelperson inom Svensk Fågel. Djuromsorg och resurser kopplat till djuruppfödning är […]

Läs mer 2021/07/27

Svenska kycklingar sitter INTE i bur

Svensk Fågel välkomnar EU-kommissionens förmodade lagförslag om utfasning av burhållning, då kan övriga EU-länder närma sig de höga krav på djurvälfärd som redan finns i Sverige. Inga svenska kycklingar sitter i bur idag utan växer upp fritt i stora, luftiga stallar. Nu lutar det åt att EU-kommissionen kommer lägga ett lagförslag om utfasning av burhållning, […]

Läs mer 2021/07/02

Frågetecken reds ut kring ostuckna djur

Aftonbladet har visat ett inslag om ostuckna djur och rensning vid avlivning hos ett av Svensk Fågels medlemsföretag, Kronfågel. Det aktuella fallet rör sig om en tillfällig avvikelse där Kronfågel nu reder ut eventuella frågetecken.  Svensk Fågels medlemmar arbetar i övrigt i alla led enligt både svensk djurskyddslag och branschorganisationens egna kontrollprogram för att minimera […]

Läs mer 2021/05/27

Chockhöjda kontrollavgifter drabbar livsmedelsbranschen

Livsmedelsverket föreslår kraftigt ökade avgifter för livsmedelskontroller från 2022. Det handlar över tre år om mer än 50-procentiga höjningar som gäller kontroller i samband med slakt men även en rad andra anläggningar från mejerier till småskalig livsmedelstillverkning. – Det är orimligt att belasta branschen med dessa kostnadsökningar. De motverkar hela livsmedelsstrategin som kräver att konkurrenskraften […]

Läs mer 2021/05/12

Minimal antibiotikaresistens i svensk kycklingproduktion

”Friska djur behöver inte antibiotika” är en tumregel som svensk kycklingproduktion lever upp till. Övriga länder i Europa ligger fortfarande efter men försöker närma sig den svenska modellen med långsiktigt och målmedvetet förebyggande arbete för att hålla djuren friska. Svensk Fågel har sedan 90-talet arbetat aktivt för att minimera användningen av antibiotika. Svenska kycklingbönder använder […]

Läs mer 2021/04/30

Årsstämma och positiva siffror för Svensk Fågel

Svensk Fågels årsstämma hölls i år digitalt, nya styrelseledamöter valdes in och verksamhetsåret 2020 gicks igenom. Fokus under 2020 har varit djurvälfärd och smittskyddsarbete.  De övervaknings-och kontrollprogram som Svensk Fågel driver tillsammans med myndigheter har fungerat bra. Branschen har lyckats möta den ökade efterfrågan av svensk kyckling från konsumenter med en ökning av både produktion […]

Läs mer 2021/04/05

Kycklingarnas fötter avslöjar hur de mår

Svensk Fågel har sedan 90-talet, på vetenskaplig grund i samråd med myndigheter, undersökt kycklingarnas fötter för att på så sätt få information om hur de mår. Det har resulterat i Fothälsoprogrammet där det varje år går att följa svenska kycklingars fothälsostatus. Kycklingarnas fothälsa visar hur de påverkas av det foder de får, den luftfuktighet och ventilation […]

Läs mer 2021/03/29

Kyckling i topp under pandemin

Nu är siffrorna klara för 2020 års produktion, försäljning och export av svensk kyckling. Svensk Fågel upplever en stor ökning trots (eller tack vare?) covid 19-pandemin. En förklaring hittar vi i årets konsumentundersökning från Ipsos och i Livsmedelsbarometern från Novus som visar att svenskarna söker trygg, svensk mat och vill stötta den egna produktionen, svenska […]

Läs mer 2021/03/02

Svensk Fågels syn på ECC och djurvälfärd

Bönder och producenter inom ramen för branschorganisationen Svensk Fågel har levererat säker och god kyckling till svenska företag i många år. Och det ska vi fortsätta med. Kycklingen och kalkon från Svensk Fågel, märkt med den Gula Pippin, visar att fågeln är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. Kyckling eller kalkon från Svensk Fågel har vuxit […]

Läs mer 2021/02/18

Svensk Fågels Utbildningsdagar

Just nu är Svensk Fågels utbildningsdagar igång. Det är möten som ger energi och kraft i branschen där medlemmar och kollegor träffas för att byta tips och erfarenheter. I år sker utbildningstillfällena digitalt vilket inte bara minskar smittspridning, deltagarna slipper också resa, lämna gården och därmed sparas tid och pengar. Utbildningsdagarna anpassas till de aktuella […]

Läs mer 2021/02/03

Fågelinfluensa i Sverige

Ett nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats på en kläckäggsanläggning i Ilstorp, Sjöbo i Skåne län. Sedan tidigare har en kalkonflock i Simrishamn och ekologisk slaktkyckling i Östergötland (ej medlemmar i Svensk Fågel) smittats av fågelinfluensa. Djurägarna reagerade snabbt och har tillsammans med myndigheter agerat enligt befintliga rutiner och krav. De smittade djuren avlivas och äggen […]

Läs mer 2021/01/05

En hållbar jul med Svensk Fågel

Under ett dramatiskt år har landets kyckling-och kalkonbönder fortsatt driva sina familjegårdar för att leverera mat till svenska folket. Hos våra medlemmar handlar varje dag om att ligga på högsta nivå både vad gäller produktion, säkerhet och djurens välmående. För att lyckas med det behöver begreppet hållbarhet fungera i alla led genom hela värdekedjan.  – Hållbarhet […]

Läs mer 2020/12/21

Fortsatt uppgång för svensk kyckling

Konsumtionen av svensk kyckling har ökat under 2020 samtidigt som importen av utländsk kyckling har minskat. Även produktionen av svensk kyckling har ökat under året. En förklaring kan vara konsumenters efterfrågan och vilja att stödja svenska kycklingbönder för ökad hållbarhet och bättre djuromsorg.    Senaste siffror från Jordbruksverket visar att svenskarna vill ha mer svensk […]

Läs mer 2020/12/21

Fira Thanksgiving med Svensk Fågel

I Sverige har vi tagit till oss den amerikanska familjehögtiden Thanksgiving. Den sista torsdagen i november spelar kalkonen huvudrollen under Thanksgiving-middagen. Thanksgiving är en nordamerikansk familjehögtid som pågår i fyra dagar i slutet av november, torsdag till söndag. Enligt tradition serveras en helstekt kalkon under torsdagskvällen med tillbehör som sötpotatis, ugnsrostade rotfrukter och sås. Vi […]

Läs mer 2020/11/26

Är svensk kyckling helt fri från antibiotika?

Svensk Fågel arbetar aktivt och framgångsrikt för att minimera användningen av antibiotika i uppfödningen. Det är väldigt få kycklingflockar som behandlas årligen. Ändå finns många frågor och en del missuppfattningar om antibiotika i kyckling. Vi lät därför vår expert, chefsveterinär Pia Gustavsson, reda ut begreppen: Pia Gustavsson, chefsveterinär, Svensk Fågel   Frågor och svar om antibiotika […]

Läs mer 2020/11/20

Fågelinfluensa i skånsk kalkonflock

En kalkonflock i Skåne har smittats av fågelinfluensa. Djurägaren reagerade snabbt och har tillsammans med myndigheter agerat enligt befintliga rutiner och krav. Den smittade kalkonflocken kommer att avlivas för att undvika vidare smitta. Branschorganisationen Svensk Fågel har tillsammans med svenska myndigheter bred erfarenhet av att bekämpa fågelsjukdomar. När det gäller kalkonbesättningen i Skåne har den […]

Läs mer 2020/11/17

Fortsatt uppgång för svensk kyckling

Konsumtionen av svensk kyckling har ökat under 2020 samtidigt som importen av utländsk kyckling har minskat. Även produktionen av svensk kyckling har ökat under året. En förklaring kan vara konsumenters efterfrågan och vilja att stödja svenska kycklingbönder för ökad hållbarhet och bättre djuromsorg.    Senaste siffror från Jordbruksverket visar att svenskarna vill ha mer svensk […]

Läs mer 2020/11/11

Bakläxa för Livsmedelsverket om slaktavgift

Svensk Fågel har tillsammans med Svenska Köttföretagen och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) under flera år ifrågasatt Livsmedelsverkets höga avgifter vid slakterikontroll. De höga avgifterna har påverkat både svenska bönders och livsmedelsföretagens konkurrenskraft. Branschen får nu medhåll från Kammarrätten som återförvisar avgiftsfrågan till Livsmedelsverket för ny prövning. Livsmedelsverket är på grund av EU-lagstiftning skyldiga att ta ut […]

Läs mer 2020/11/02

Gula Pippin – trygg symbol i orolig tid

Svenska folket äter alltmer svensk kyckling. Hållbarhet, hälsa och trygghet samt stöd till svenska bönder är de främsta anledningarna till att konsumtionen av svensk kyckling ökar, visar en ny undersökning från Svensk Fågel. Under en otrygg pandemiperiod har det blivit viktigt att den mat vi äter i hemmet symboliserar trygghet och säkerhet. Att tänka lite […]

Läs mer 2020/10/05

Svenska kycklingar är friska och välmående

Den här texten har tidigare publicerats i tidningen Dagens ETC: I debattexten ”Sluta ät kyckling – minska risken för covid 19” i tidningen Dagens ETC skriver Djurens Rätt felaktigt att kycklingproduktion bär skulden för Covid 19. Här målas våra svenska kycklingbönder upp som skurkar i väldigt generaliserande och grova penseldrag, vilket inte stämmer med verkligheten. Redan långt […]

Läs mer 2020/09/19

Svenskarna väljer svensk kyckling i en otrygg tid

Färska siffror från Jordbruksverket visar att svenskarna har förändrat sina matvanor under årets sex första månader. Intresset för svenskt och närproducerat är starkt och importen har trappats av.  Enligt Jordbruksverkets siffror har import- och exportsiffror för livsmedel förändrads under Coronaperioden. Intresset för svensk och närproducerad mat har ökat kraftigt, för svensk matfågel har produktionen ökat […]

Läs mer 2020/09/03

Låg nivå campylobacter i svensk kyckling

Juli och augusti är rötmånader, årstidens värme och fukt brukar innebära ökad tillväxt rent generellt av bakterier i livsmedel. I kycklinguppfödning brukar det bli en tillfällig ökning av campylobacter den här tiden på året men i år ser vi ingen större ökning i svensk kyckling anslutna till campylobacterprogrammet, nivåerna är normala för årstiden. Redan på […]

Läs mer 2020/08/20

Stoppa fulkycklingen från skolmatsalen

Nu börjar en ny skoltermin som förhoppningsvis blir annorlunda än den Corona-vår som vi genomlevt. Gymnasieskolorna gick under våren över till distansundervisning med åtminstone en tydlig effekt. Många elever blev utan sin skollunch. Numera är det ofta kyckling på skollunchmenyn och det finns goda skäl för det. Genom att välja kyckling från svenska bönder – […]

Läs mer 2020/08/04

Överlever svensk mat den nya modellen för köttkontroll?

En längre variant på den här texten har publicerats i UNT, Upsala Nya Tidning samt i övrig lokalpress: Regeringen och Livsmedelsverket håller fast vid en avgiftsmodell för köttkontroll som ger en kostnadsnivå som kraftigt avviker mot övriga EU. Konkurrenskraften försämras för den svenska näringen och matproduktionen. Följden blir att produktionen av svensk mat och möjligheten […]

Läs mer 2020/07/02

Låg nivå campylobacter i traditionell svensk kyckling

Livsmedelsverket skrev nyligen i ett pressmeddelande om magsjuka på grund av campolybacter  Färsk kyckling nämndes i sammanhanget liksom att god kökshygien drastiskt minskar risken att drabbas av campylobacterinfektion. Från branschens sida vill vi poängtera att Svensk Fågels medlemmar har fortsatt rekordlåg nivå av campylobacter, även för juni månad.  – Vanligtvis är förekomsten av campylobacter högre vid den […]

Läs mer 2020/06/29

Fortsatt låg ESBL och antibiotikaresistens i svensk kyckling

Förekomsten av ESBL-bildande bakterier hos svensk kyckling har minskat rejält. I övriga Europa och i övriga länder i världen ser situationen sämre ut, där förekomsten av ESBL bland kyckling är betydligt högre. Den senaste Svarm-rapporten från SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt), Svarm-Svedres visar på fortsatt låga siffror. – Det är en framgångsfaktor när alla led inom kedjan […]

Läs mer 2020/06/11

Svensk kyckling i världsklass

Den här texten har tidigare publicerats i Debatt, Fri Köpenskap, 8 juni:  Svartmålning, menar branschorganisationen i sitt debattsvar och tillbakavisar kritiken från Djurens rätt i branschtidningen Fri Köpenskap. Här kan du ta del av Jennys svar på tal mot kritiken. Min familj har brukat vår gård i Småland i generationer. Vi lägger ner hela vår […]

Läs mer 2020/06/09

Grattis Roland Bengtsson! – en av våra första kycklinguppfödare

Vi tycker att Roland Bengtsson, en av våra första kycklinguppfödare, är värd lite extra uppmärksamhet efter att nyligen ha fyllt 70 år. Roland var en av de första som började med kycklinguppfödning i Sverige och har bland annat varit med och startat upp Svensk Fågels djuromsorgsprogram med Marit Paulsen. Roland Bengtsson var en av de första bönderna […]

Läs mer 2020/05/18

Influencers om hälsosam svensk kyckling

I ett samarbete med ett urval svenska influencers ville Svensk Fågel inspirera den yngre målgruppen att äta och må bättre. Vi ville visa hur smart och hälsosam svensk kyckling kan vara en viktig näringskälla för många. Förutom att inspirera till mat som kroppen behöver blev det här en möjlighet att stötta svenska bönder som dygnet om, året […]

Läs mer 2020/05/12

Annorlunda årsstämma för Svensk Fågel

Med anledning av rådande situation avseende Covid-19 hölls årets stämmoförhandling i Svensk Fågel via telefonkonferens. Den nya styrelsen kunde väljas och mot bakgrund av rådande situation finns det en hög beredskap och en stark samordning i branschen för att säkerställa livsmedelsförsörjningen åt svenska folket. Då matfågelbranschen verkar inom livsmedelsbranschen som har en viktig samhällsfunktion beslutade […]

Läs mer 2020/03/20

Ökad konsumtion av matfågel och andelen svenskt

Färska siffror från Jordbruksverket visar att  svenskarna har minskat intaget av kött något samtidigt som andelen svenskt kött och specifikt svensk matfågel (kyckling och kalkon)  har ökat. – Svensk kyckling innehåller hög halt av fullvärdigt protein, mycket D-vitamin, järn och selen. Det lilla andel fett som finns i kyckling är av bra fettkvalitet. Därför är […]

Läs mer 2020/03/05

Minskad antibiotikaresistens och ESBL hos svenska kycklingar

Antibiotikaresistens är fortfarande ett stort problem, speciellt i länder utanför Sverige. Nu visar en rapport från EFSA, European Food Safety Authority, att lägre nivå av ESBL hos svenska kycklingar har förbättrat situationen.  ESBL och antibiotikaresistens hänger ihop genom att ESBL (som betyder Extended Spectrum Betalactamase) är ett enzym som förbättrar bakteriens motståndskraft mot antibiotika. Användning […]

Läs mer 2020/03/04

Förbättrad djurvälfärd genom utbildningsdagar

Nyligen avslutades Svensk Fågels utbildningsdagar. Under två intensiva veckor hölls regionala träffar där branschorganisation och medlemmar möttes för att tillsammans gå igenom hur djurvälfärd, djurhälsa och smittskydd samt biosäkerhet kan förbättras. Det blev också ett forum för gemenskap och möjlighet att lära av varandra. Svensk Fågel har hållit utbildningsdagar i över 15 års tid för […]

Läs mer 2020/02/17

Rekordlåg förekomst av campylobacter

Färska siffror visar att nivån av campylobakter är rekordlåg för svenska kycklingflockar. Uträknat medeltal för 2019 års provtagningar landade på 4,6 procent. – Varje år räknar vi ihop ett medeltal för campylobacterförekomst i svenska kycklingflockar. Siffrorna för 2019 blev rekordlåga, utslaget över året hamnar vi på enbart 4,6 procent. En halvering av förra årets siffror […]

Läs mer 2020/01/16

Smak och kvalitet i fokus för Martin Moses

Klimatanpassat, närproducerat och hög kvalitet är självklarheter för Martin Moses, regerande vinnare i Årets Kock, SM i professionell matlagning. Något som passar väl in på svensk kyckling där Martin Moses gärna kombinerar svensk råvara med smakinspiration från Thailand. Hur känns det att vara Årets Kock? Overkligt. Och jätteroligt. Det är väldigt omväxlande, ingen dag är […]

Läs mer 2020/01/13

Hållbar och hälsosam jul med svensk fågel

Med svensk kyckling och kalkon på julbordet i år gör du många vinster. Inte bara för klimatet, smaken och hälsan. Du stödjer också våra svenska kycklingbönder samtidigt som du inkluderar de flesta religioner. Svensk kyckling och kalkon är bra för alla.  Vill du få till ett mer hållbart och hälsosamt julbord i år? Men utan […]

Läs mer 2019/12/18

Fakta från Svensk Fågel istället för myter från Djurens Rätt

Djurens Rätt har återigen startat en smutskastningskampanj mot oss och våra svenska kycklingbönder. Här svarar vi med fakta istället för myter. Svensk Fågels ordförande Jenny Andersson som också är kycklingbonde har gett följande kommentar till kampanjen: ”Det är väldigt tråkigt och sorgligt att Djurens Rätt kritiserar och trycker ned svenska bönder med den typen av […]

Läs mer 2019/11/18

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir allt viktigare för svenska folket. Det visar en ny marknadsundersökning från branschorganisationen Svensk Fågel via IPSOS. Säker och trygg mat är viktigast i målgruppen med kvinnor över 30 år medan ursprung och hållbarhet är avgörande i yngre åldrar. Svensk Fågel utförde den 10-13 september 2019 […]

Läs mer 2019/10/15

Vinnare i Svensk Fågels Food & Wine-tävling

Av de många tusentals tävlande i vår monter på Food & Wine har vi nu dragit en vinnare och några tröstprisvinnare.  Rätt svar om kycklingarnas foder: B. Spannmål från svenska bönder som odlat vetet på gården. När blev det förbjudet att ge tillväxtantibiotika till kycklingar? A. 1986 Hur föds svenska kycklingar upp? B. Frigående i […]

Läs mer 2019/10/02

Antibiotikaresistens – största hotet mot mänskligheten?

Amazonas brinner. Ett skäl är att Brasiliens president Bolsonaro blundar för den katastrof för människor, artrikedom och klimat som bränderna orsakar. En del vill därför säga upp det handelsavtal som EU just träffat med Mercosur-länderna. Men förutom oron för klimatet finns det också starka skäl att oroa sig för ett annat hot mot mänskligheten med […]

Läs mer 2019/09/06

Ulrika Stark – förstärker djuromsorg och rikslikning på Svensk Fågel  

Nu välkomnar Svensk Fågel Ulrika Stark som ny medarbetare. Ulrika kommer att förstärka organisationen som djuromsorgsansvarig och rikslikare. Ulrika Stark har en husdjursagronomutbildning i botten och en bred yrkesbakgrund inom lantbruksbranschen. Hon har främst varit inriktad på mot lantbruksdjur men har även arbetat med sällskapsdjur och växtodling. Ulrika har också varit lärare på naturbruksgymnasium och […]

Läs mer 2019/08/15

Ny VD på Kronfågel

Mats Hedlund blir ny vd på ett av Svensk Fågels medlemsföretag Kronfågel. Från och med 1 september 2019 ersätter han Magnus Lagergren som kommer att fortsätta som Group Business Development Director. Mats Hedlund har 25 års erfarenhet av företag i FMCG-branschen. Tidigare har han haft olika ledande befattningar inom Arla Foods, Barilla, L´Oreál och Carlsberg. – […]

Läs mer 2019/08/13

Olof Bosons Stranda Kyckling blev Årets spjutspetsföretag 2019

Stort grattis till Olof Boson som med Stranda Kyckling i Mönsterås blev Årets spjutspetsföretag 2019.  – Jag blev väldigt glad och sprack upp i ett stort leende. Jag var nöjd med att vara nominerad till det här priset och räknade inte med att jag skulle få det. Konkurrensen är väldigt hård, säger Olof Boson till […]

Läs mer 2019/06/28

Forskningsanslag ger ännu bättre djurvälfärd för svenska kycklingar

Svensk Fågel driver två av de åtta projekt som Jordbruksverket nu delar ut forskningsanslag till. Pengarna kommer att gå till forskning om djuromsorg för avelsdjur och miljöberikning för svenska kycklingar samt fothälsa hos kalkoner och kan ses som ett led i det större djurvälfärdsarbete som ständigt pågår inom branschorganisationen Svensk Fågel. -Ett glädjande besked i […]

Läs mer 2019/06/18

Minskad förekomst av ESBL hos svensk kyckling

Förekomsten av bakterier med så kallad ESBL-resistens hos svensk kyckling minskar rejält. Det visar den nya Swedres-Svarm-rapporten för 2018 från SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt. – Alla led har bidragit till minskningen. Avelsföretagen internationellt har lyckats stoppa förekomsten och svenska avelsföretag och kycklingbönder har bidragit ytterligare genom att omgångsvis få helt rent i sina stallar. Vidare […]

Läs mer 2019/06/11

Svensk kyckling i Hong Kong

Nyligen träffade Svensk Fågel tillsammans med Business Sweden representanter för en stor livsmedelskedja i Hong Kong för att diskutera exportfrågor gällande svensk matfågel. – Att träffa våra medlemmars kunder skapar större förståelse vilka mervärden som efterfrågas i Hong Kong. Därmed kan vi även hjälpa till och stötta med budskap och kommunikation, säger Maria Donis, vd […]

Läs mer 2019/05/06

Klimatpris till svensk kycklingbonde

I dagarna belönades en av våra medlemmar, kycklingbonden Per Watz och Jenny Andrén på Husby Gård och dess solcellsanläggning med priset ”Årets anläggning” av branschföreningen Svensk solenergi.  Svensk Fågel har länge fokuserat på klimatfrågan och arbetar ständigt med att hitta sätt för att minska branschens klimatpåverkan. En stor framgångsfaktor har varit att de allra flesta […]

Läs mer 2019/04/30

En smakresa med svensk kyckling

Svensk Fågel har tagit hjälp av Doktor Johan Swahn från Grythyttan och den senaste forskningen för att för första gången ta fram ett sensoriskt-semantiskt språk och en smakprofil för svensk kyckling. För kyckling smakar inte bara kyckling – utan mycket mer. Vem hade exempelvis trott att Västerbottensost förhöjer smakupplevelsen av kycklingfilé? – Vi ser det […]

Läs mer 2019/04/24

David Lundqvists bästa kycklingtips

I finalen i Årets Kock 2018 tävlade finalisterna om att göra den bästa kycklingrätten, självklart baserad på svensk kyckling. Vann hela tävlingen gjorde David Lundqvist. Här kommer hans bästa kycklingtips.   Vad är ditt bästa kycklingstips? 1. Mitt första kycklingtips är att vara försiktigt gällande temperaturen – använd alltid termometer och ha låg värme i […]

Läs mer 2019/04/24

Låg förekomst av campylobacter i svensk kyckling

Idag skriver Jordbruksverket att betydligt färre svenska kycklingar är bärare av campylobacter än genomsnittet i Europa.  Dialog mellan myndigheter och bransch samt fokus på noggranna hygienregler för kycklingbönder är framgångsfaktorer som håller förekomsten av campylobacter på en låg nivå.  Årligen smittas cirka 9 miljoner människor i Europa av campylobacter enligt European food safety authority, skriver Jordbruksverket. […]

Läs mer 2019/04/16

Kommentar till inslag i SVT om hudrodnad

Med anledning av SVT: s nyhetsinslag om ett av våra medlemsföretag: – Både bransch och företag jobbar hela tiden med att säkra och kontrollera vår uppfödning och produktion på gårdar och anläggningar. Vi har övervaknings- och kontrollprogram som är tuffare än vad som krävs enligt den svenska djurskyddslagen. Allt för att minska skador och stress […]

Läs mer 2019/04/14

Fortsatta åtgärder mot vingskador

Den tillfälliga ökning av vingskador som inträffade i början av förra året hos ett av Svensk Fågels medlemsföretag har nyligen uppmärksammats i media. Företaget har sedan upptäckten genomfört en rad åtgärder och arbetar intensivt tillsammans med Svensk Fågel och berörda myndigheter med att få ned skadorna ytterligare. – Den kartläggning som gjorts och de kraftfulla […]

Läs mer 2019/04/02

Kontrollprogram och åtgärd för vingskador

Svensk Fågels medlemmar arbetar i alla led enligt både svensk djurskyddslag och branschorganisationens egna kontrollprogram för att minimera skador och stress hos svenska kycklingar.  –  Det är en självklarhet att minimera skador och stress hos djuren. I det här fallet har våra övervakningsprogram fångat upp en trendförändring och nödvändiga åtgärder har satts in, säger Anna […]

Läs mer 2019/03/25

Möte med nya landsbygdsministern

Den 20:e februari träffade och Jenny Andersson, Svensk Fågels ordförande och Maria Donis, Svensk Fågels VD nya landsbygdsministern Jennie Nilsson på Näringslivsdepartementet tillsammans med LRF, Lantmännen och Svenska Ägg. Den gröna näringen presenterades för ministern och Svensk Fågel berättade om kycklingbranschens struktur samt redogjorde för de olika kvalitetsprogrammen och dess aktuella resultat. Följande frågor stod i fokus under ministermötet: Hur […]

Läs mer 2019/02/21

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

Den här texten har tidigare publicerats som en krönika i tidningen Jordbruksaktuellt, nr 3, 13 februari 2019: En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt […]

Läs mer 2019/02/14

Kungligt stipendium till Joakim Svensson

Den 28 januari vid Kungliga Skogs-och Lantbruksakademins högtidssammankomst fick Joakim Svensson, kalkon- och tulpanbonde, Anders Walls landsbygdsstipendium ur kronprinsessans hand. Joakim Svensson har drivit sin gård  i Tomelilla sedan 2014 med uppfödning av kalkoner, odling av tulpaner och redskapsförsäljning. Miljöarbete ligger Joakim Svensson varmt om hjärtat och nyligen kunde han förbättra ventilationen i kalkonstallarna och […]

Läs mer 2019/01/31

Experterna är överens – ingen fara för campylobacter i färsk kyckling

Livsmedelsverket skickade nyligen ut ett pressmeddelande om att färsk kyckling kan innehålla campylobacter. Informationen uppmärksammades i flera medier som förbisåg att den ursprungliga rapporten från Livsmedelsverket handlade om ett stickprov från i somras. – Varje år ökar antalet fall av campylobacter något under sommarmånaderna på grund av det varma vädret. Augusti månad brukar vara värst […]

Läs mer 2019/01/23

29 gram kyckling per dag rekommenderas i EAT-rapporten

Nu lanseras rapporten “Our Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems”. Här rekommenderas kyckling och ägg som dominerande källor till animaliskt protein. EAT-apporten visar på global nivå hur vi behöver ställa om vårt livsmedelssystemet  så att det resulterar i både bättre hälsa för människor och ökad hållbarhet för […]

Läs mer 2019/01/17

Tillfällig ökning av campylobacter under utredning

Folkhälsomyndigheten har rapporterat om en tillfällig ökning av antalet personer som insjuknade i november i campylobacterinfektion. Signaler talade för att orsaken kunde ha varit färsk kyckling. Tillsammans med branschorganisationen Svensk Fågel och andra berörda myndigheter påbörjades en utredning för att spåra källan och vidta åtgärder. God livsmedelhygien vid hantering av rå kyckling minskar risken att […]

Läs mer 2019/01/01

Hållbart nyårslöfte till politiker – välj svensk kyckling

Det finns ett nyårslöfte som både konsumenter och politiker, ansvariga för offentlig upphandling, borde avge och försöka hålla sig till under året. Det är att köpa svensk kyckling. Då lyssnar de till svenska folkets önskan, 87 procent tycker det är viktigt att kycklingen är svensk.  Tre av fyra konsumenter före­drar svensk kyckling i stället för importerad. Enligt […]

Läs mer 2018/12/19

En kycklings liv – så har kycklingen det i bondens stall

Svensk Fågels främsta uppgift som branschorganisation är att kontrollera, garantera och se till att kycklingarna får ett bra liv. Här berättar vi om hur kycklingarna har det hos våra medlemmar, svenska kycklingbönder, hur deras tid i kycklingstallet ser ut.  Branschorganisationen Svensk Fågel har som främsta uppgift att driva kontrollprogram som främjar en god djurhälsa, djurvälfärd […]

Läs mer 2018/11/12

50 kineser inspireras av svensk hållbar kycklinguppfödning

Onsdagen den 7 november bjuds ett 50-tal gäster inom bland annat kycklingnäringen i Kina till Sverige för att ta del av hur den svenska kycklinguppfödningen går till. Christina Greko, docent, SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) kommer att berätta om djurhälsa och antimikrobiella strategier i Sverige. Hållbarhet inom svensk kycklinguppfödning kommer vara ett av dagens främsta fokusområden. […]

Läs mer 2018/11/06

Jordbruksverket nya generaldirektör besöker kycklinggård

Jordbruksverkets nya generaldirektör Christina Nordin välkomnades nyligen på studiebesök till familjen Otterstens kycklinggård i Västergötland tillsammans med Håkan Henriksson, divisionsdirektör på Jordbruksverket, Maria Donis, VD, Svensk Fågel och Lotta Waldenstedt, agr doktor på Agria Djurförsäkring. – Det är en fröjd att träffa så duktiga och professionella lantbrukare! Det är viktigt att ta del av företagens […]

Läs mer 2018/10/18

Svensk kyckling huvudråvara i Årets Kock

Svensk hel kyckling från Svensk Fågels medlemsföretag Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt som ska presenteras för juryn under finalens första dag i Årets Kock 2018 – fredagen den 28 september. – Ett glädjande besked och väldigt spännande att se vad landets främsta talanger kan hitta på med svensk kyckling. Det är en råvara som […]

Läs mer 2018/09/05

Torkan riskerar fördyra kyckling i höst

Sommarens torka och bränder fortsätter att sätta press på de svenska bönderna. Konsekvenserna slår nu med full kraft även mot den svenska matfågelbranschen. Åtgärder måste därför snabbt sättas in som stillar kycklingböndernas oro för att importerade ”fulkycklingar” ska fylla diskarna.   Just nu slår priserna för kycklingarnas foder i höjden efter de usla spannmålsskördarna och […]

Läs mer 2018/08/29

Svensk Fågel välkomnar regeringens nya utredning för obligatoriska upphandlingskrav

Regeringen har nu inlett ett lagstiftningsarbete med obligatoriskt krav för alla kommuner, landsting och myndigheter vid upphandlingar av animaliska livsmedel, kött och fågel. Något Svensk Fågel välkomnar och länge har efterfrågat och som förhoppningsvis leder till att den kyckling som köps är svensk eller kommer från en produktion med lika höga krav på djurskydd och […]

Läs mer 2018/08/24

Sveriges största solcellsanläggning invigs av minister

På måndag, 20 augusti kommer landsbygdsministern Sven-Erik Bucht till Husby Gård där kycklingbonden Per Watz inviger Sveriges största solcellsanläggning. Den 2500 kvm stora solcellsanläggningen på kycklingstallarnas tak gör gården självförsörjande på el, ett viktigt och naturligt steg för Husby Gård för att driva ett klimatsmart jordbruk.  –  Många intresserar sig för hur man skapar ett modernt […]

Läs mer 2018/08/17

Sjukhusmat med importerad kyckling riskerar öka antibiotikaresistens

Medan många sjukhus runt om i Sverige kämpar med att motverka multiresistenta bakterier serveras patienterna importerad, antibiotikabehandlad kyckling. Det visar en kartläggning som branschorganisationen Svensk Fågel har genomfört. Endast 5 serverar 100 procent svensk kyckling Knappt en fjärdedel av landstingen serverar enbart svensk kyckling. Flera landsting köper in kyckling från länder som Thailand, Polen, Brasilien […]

Läs mer 2018/07/25

Antibiotikabehandlad kyckling serveras i vården

Medan många sjukhus runt om i Sverige kämpar med att bekämpa multiresistenta bakterier serveras patientierna importerad, antibiotikabehandlad kyckling. Det visar en kartläggning som branschorganisationen Svensk Fågel har genomfört. Regeringen har nyligen lyft frågan och vill ha en obligatorisk ursprungsmärkning inom restaurang och storkök. Men det tar tid att skapa förändring och under tiden ökar risken […]

Läs mer 2018/07/23

Viktigaste valfrågor för matfågelbranschen 2018

Svensk Fågel på plats i Almedalen – de viktigaste politiska frågorna inför höstens riksdagsval

Läs mer 2018/07/02

Vem kan man lita på?

Häromdagen gick jag förbi en trevlig kvarterskrog nära mitt jobb. En fin handskriven skylt berättade att de jobbade med närproducerad mat för att det är bra för kropp, knopp och samvete. Men när jag frågade var kycklingen kom ifrån så var den holländsk – inte någon svensk, närproducerad kyckling så långt ögat nådde. Som kroggäst […]

Läs mer 2018/06/28

Svensk kyckling ger lägre övergödning

Svensk Kyckling bidrar mindre till övergödning och försurning jämfört med kyckling från andra EU-länder. Det framkommer i ett nytt examensarbete från SLU som presenterades i slutet av maj. – Svenska kycklinguppfödare släpper helt enkelt ut mindre ammoniak och kväve än vad genomsnittet i EU gör, säger Markus Hoffman, agronom på LRF. Markus Hoffmann har tillsammans […]

Läs mer 2018/06/28

Grilltips för sommaren

Vad passar bättre än grillad fågel till sommaren? Det är nyttigt, hållbart och fantastiskt gott. Bäst av allt är kanske att utbudet av grillprodukter på kyckling och kalkon är bredare än någonsin. Brukar du vara den som föredrar en saftig köttbit? Då kanske du ska testa KycklingSteak från Kronfågel eller varför inte en BBQ-marinerad Kalkonschnitzel […]

Läs mer 2018/06/28

Var kommer kycklingen ifrån: Gäster vågar fråga på Långbro Värdshus

Jag upplever att alltfler gäster vågar fråga på krogen efter var maten kommer ifrån. Som krögare tycker jag självklart att det är positivt. Det handlar om ett förtroende mellan krogen och gästerna. Ju mer transparanta vi är – desto bättre. Det säger Fredrik Eriksson, kock och krögare och bland annat känd från TV4 och Årets […]

Läs mer 2018/06/27

100 procent svensk kyckling på Scandic

Scandic kommer från och med hösten 2018 servera kyckling med endast svenskt ursprung, helt i linje med deras fokus på klimat- och kvalitetsaspekter. Totalt kommer ändringarna att beröra 201 ton kyckling och övergången kommer att ske på verksamhetens alla hotell runtom i Sverige. Efter en omfattande upphandling har Scandic ändrat sina leverantörsavtal gällande kyckling och […]

Läs mer 2018/06/27

​Ny kvalitets- och ursprungsmärkning av restaurangkyckling på gång

Svensk Fågel är mycket positiv till regeringens förslag om en obligatorisk ursprungsmärkning av mat på restauranger och storkök. Matfågelbranschen har redan i dag en välkänd kvalitets-och ursprungsmärkning i butik, i form av den Gula Pippin, som konsumenterna efterfrågar. En symbol som enkelt går att användas även på krogen. Men det finns utmaningar.  – Många restauranger kommunicerar […]

Läs mer 2018/06/13

Mästerkocken i kycklingbondens kök

I samarbete med Årets kock bjöd vi på Svensk Fågel ut mästerkocken Jonas Dahlbom till kycklingbonden Per Watz gård i Husby, Eskilstuna. Här diskuterades kockyrket, kycklingkvalitet och gourmetmat. Jonas bjöd i sin tur oss på sin Sörmlandskyckling helgrillad, med hyvlade grönsaker, saltade pistagenötter och citrongräsdressing. Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund? Jag […]

Läs mer 2018/06/11

Miljöpartiets dubbelmoral håller inte

Den här texten är tidigare publicerad i Expressen, 2018-05-21 50 000 dödsfall om året i Europa och USA kan kopplas till bakterier som utvecklat antibiotikaresistens. Miljöpartiet vill införa en skatt – men borde sopa framför de egna dörrarna först, skriver kycklingbonden Jenny Andersson, ordförande för Svensk Fågel. I år är det 30 år sedan Miljöpartiet dansade […]

Läs mer 2018/05/21

Hjälp oss att bli kvitt fulkycklingen

Den här texten publicerades i SvD.se 2018-05-11: I Sverige används inte antibiotika systematiskt för att öka köttproduktionen utan endast vid sjukdomsutbrott. Däremot importeras stora mängder så kallad ”fulkyckling” som regelmässigt fått antibiotika. En del ”fulkyckling” hamnar tyvärr på tallrikarna i förskolor, skolor och i äldreboenden. Det är inte acceptabelt, skriver Jenny Andersson, kycklingbonde, och Maria […]

Läs mer 2018/05/11

Svensk kyckling – det klimatsmarta alternativet

I stort sett all mat vi äter bidrar till växthuseffekten och påverkar därmed klimatet. Det här är en stor och viktig fråga som Svensk Fågel arbetar aktivt med. Genom konsekvent och långsiktigt arbete har klimatbelastningen inom den svenska kycklingbranschen sjunkit avsevärt. Väljer du att äta kött är därför svensk kyckling ett bra val för klimatet. […]

Läs mer 2018/05/04

Djurens välfärd är vår drivkraft och vardag

Texten är tidigare publicerad som slutreplik i debatten om kycklinguppfödning i Land Lantbruk: Trots våra försök att förklara, svara på dialog och motbevisa direkt felaktiga påståenden fortsätter Djurens Rätt att hävda att vi, Svensk Fågel som branschorganisation och dess medlemmar – vi kycklingbönder, ”inte vill skapa förbättringar för djuren”. Vi vill inte stampa och skrika […]

Läs mer 2018/05/03

Sveriges yngsta mästerkockar tillagar svensk kyckling

Ikväll är det dags för landets skickligaste småkockar att tillaga svensk kyckling i TV-rutan. Femte säsongens av Sveriges yngsta mästerkock bjuder på tips och tricks med svensk kyckling i köket. Förutom att kreativa gourmeträtter skapas lär sig de små mästerkockarna att hantera en hel kyckling på rätt sätt, hur den ska styckas och tillagas. I […]

Läs mer 2018/04/25

Fakta om kycklinguppfödning

Att kycklingarna mår bra är en förutsättning för att kycklingbondens verksamhet ska fungera. Med anledning av Djurens Rätts kampanj ”99 miljoner” ger vi här information om hur kycklinguppfödning faktiskt går till hos Svensk Fågels bönder.  Påståenden och fakta Påstående 1. Kycklingarna syns inte, de hålls inomhus vilket är dåligt för dem. Fakta: Inomhusmiljö är inte […]

Läs mer 2018/04/11

Svensk kyckling är mer hälsosam än någonsin

Under Svensk Fågels årsstämma som hölls i Jönköping den 22 mars framkom att svensk kyckling är frisk, antibiotikaanvändningen är låg och närmast obefintlig liksom campylobacternivån som nu är extremt låg. På årsstämman diskuterades även kommande regler från Jordbruksverket samt ett ökat fokus på export och hållbarhet.  Svenska kycklingar och kalkoner mår bra och är friska. […]

Läs mer 2018/03/26

För oss är det en självklarhet att kycklingarna ska må bra

Vi kycklingbönder arbetar året runt med att ta fram bra mat till de svenskar som väljer att äta kyckling. För oss är det en självklarhet att våra djur ska må bra. Våra gårdar är familjejordbruk som erbjuder konsumenter, skolor, sjukhus och restauranger, god, klimatsmart och hälsosam svensk kyckling. Våra kycklingar föds upp frigående i stora […]

Läs mer 2018/03/22

Ökad konsumtion av svensk kyckling

Enligt Jordbruksverkets statistik för 2017 så ökade den totala förbrukningen av svenskt fågelkött förra året. Svensk Fågels medlemsföretag ökade sin totala produktionsvolym med cirka två procent. – Att alltfler konsumenter väljer svensk kyckling och kalkon från våra bönder är självklart glädjande. Det visar på att svenskarna verkligen bryr sig om hög kvalitet, god djuromsorg och […]

Läs mer 2018/03/02

Örn i Blekinge med ny typ av fågelinfluensa

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har konstaterat ett fall av fågelinfluensa i Blekinge. Det är en skadad havsörn som dött hos viltrehabiliterare. Efter analys på SVA visade den sig ha fågelinfluensa av typen H5N6. Denna typ av virus har inte påvisats i Sverige tidigare, men har rapporterats från några länder i Europa under vintern. Viruset har inte […]

Läs mer 2018/02/21

Övervakning och uppföljning ger friska djur

Svensk kyckling är fri från salmonella, har låg andel campylobacter och användningen av antibiotika bland svenska kycklingflockar är näst intill obefintlig. Men de goda resultaten kommer inte av sig själv. Bakom siffrorna ligger många år av förebyggande arbete, god djurhälsa, övervakning och uppföljning. Och Sverige ligger långt före många europeiska grannar. – Vår målsättning är […]

Läs mer 2018/02/08

Ett hållbart jordbruk för framtiden

Hemma på Bankebergs gård i Småland arbetar Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för Svensk Fågel, dagligen med att hitta metoder som gör gården mer hållbar. Solenergi, minskat matsvinn, djurvälfärd och hållbar antibiotikaanvändning är bara några av de saker hon brinner för. Sedan jag var 24 år har jag drivit gården och hela tiden försökt hitta […]

Läs mer 2018/02/08

Allt bättre fothälsa hos svenska kycklingar

Kycklingarnas fothälsa är en viktig indikator för att kycklingen mår bra. Rikslikaren och agronomen Lotta Waldenstedt följer noga fothälsan och resultaten är tydliga. Djurhälsan är god hos svenska kycklingar och hela 88 procent av kycklingfötterna är i dag helt utan anmärkningar. Det finns många olika faktorer som påverkar kycklingarnas fötter. Bland annat stallets ventilation, luftfuktighet […]

Läs mer 2018/02/08

Vad som gör en fågel älskad

I slutet av januari anordnade vi ett välbesökt lunchseminarium på vårt kansli i Stockholm. Intresset från handeln, grossister och myndigheter, experter var stort. För oss var det ett viktigt möte. Att verkligen få visa fram de tuffa kontrollprogram och hårda arbete som görs av allt från bönder och företag till våra veterinärer och agronomer är […]

Läs mer 2018/02/08

Kycklinguppfödare prisas för hållbart och etiskt lantbruk

Anders Walls Stiftelse har sedan starten 1981 belönat unga begåvningar inom både kultur och vetenskap. Årets stipendium för landsbygdsutveckling tilldelas Olof Boson, lantbrukaren som låter etik och hållbarhet prägla det dagliga arbetet – med ett tydligt mål i sikte. År 2030 ska djurproduktionen på gården i Mönsterås vara helt koldioxidneutral.   – Ska man sälja […]

Läs mer 2018/01/31

Vinnare i årets jultävling är…

Vinnaren av Svensk Fågels jultävling är @arnesmat! Stort Grattis! Vi hoppas att fler av er följer Arnes exempel och lagar mat med kyckling och kalkon från Svensk Fågel. Det bidrar inte bara till att stötta det svenska jordbruket, utan garanterar även att fågeln är fri från tillväxtantibiotika, aldrig sitter i bur, inte matas med fiskmjöl, […]

Läs mer 2017/12/22

En önskelista från svenska bönder

  Det är roligt att föda upp kycklingar och kalkoner i Sverige. Svenska konsumenter gillar det vi gör och vi äter mer kyckling och kalkon än någonsin. Allt fler inser att kyckling och kalkon är ett bra val – både för kropp och själ. Det smakar gott, är lättlagat och inte minst hållbart. Men vardagen […]

Läs mer 2017/12/21

Matgeeks bästa julkalkon

Johan Hedberg, mest känd som Matgeek, är den före detta PR-konsulten som blev en av Sveriges största matnördar och YouTubers. Omkring 100 000 tittare tar varje dag del av hans tips, funderingar – och matlagning. Vi fick byta några ord med profilen som har fullt upp med julstöket där jakten på Bubba har kommit att […]

Läs mer 2017/12/20

God jul önskar Svensk Fågel!

Svensk Fågel väljer även i år att skicka en julgåva till Läkare utan gränser i stället för julkort. Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Med den […]

Läs mer 2017/12/20

Julens favoriter helt på kyckling och kalkon

Du vet väl att du kan byta ut julbordets klassiska läckerheter mot varianter på svensk kyckling och kalkon – för en nyttig och hållbar jul.

Läs mer 2017/12/20

Jultävling!

Var med och tävla om en årsförbrukning av kyckling. Tävling är enkel: Lägga upp en bild på ert bästa kyckling- eller kalkonrecept på instagram Tagga rätten med #gulapippin Eftersom att vi på Svensk Fågel är måna om att ta fram hållbara råvaror är temat för era tävlingsbidrag ska vara ”det naturliga proteinet i en grönare […]

Läs mer 2017/12/12

Mervärden nyckeln till lyckade lanseringar inom livsmedelsindustrin

Trender finns överallt och en av de hetaste inom livsmedelsindustrin just nu är value mash up. Det betyder att konsumenten tar hänsyn till flera olika mervärden i sina inköp, och alla har de betydelse för valet av produkter. Vi bad Johan Åkesson, trendanalytiker på trend- och innovationsbyrån Sprillo, berätta mer. Först av allt, vad gör […]

Läs mer 2017/11/07

Jag vill vara ärlig mot mig själv och råvarorna

Tareq Tayor om sin matfilosofi, Kockarnas kamp och varför det behövdes en bok om kyckling. En resa bakåt i tiden blev en oväntad resa framåt. För det var i sin strävan efter att återuppleva smaker och dofter från barndomen som Tareq Taylor förstod det som kommit att prägla sättet han arbetar med mat. Att vår […]

Läs mer 2017/11/07

Grön och vit trend

Att vara bonde i dag är mer än att odla spannmål och föda upp djur. Det handlar om att verkligen ta hand om och bevara vår jord till nästkommande generationer – att arbeta hållbart. Henrik Lillje utanför Köping är en av alla Svensk Fågels hjältar. Han har tillsammans med sin familj byggt upp ett eget […]

Läs mer 2017/11/06

Konsumtion av svensk kyckling och kalkon fördubblad – nu lika populärt som nötkött

Svensk matfågel är det köttslag som haft störst positiv utveckling under senare tid. För femton år sedan åt svenskarna cirka 13 kilo kyckling per person och år. Idag äter vi över 23,6 kilo per person, och för första gången någonsin äter vi lika mycket kyckling och kalkon som nötkött. En ny undersökning från Ipsos visar att […]

Läs mer 2017/11/03

Blenta tar emot pris för arbete i världsklass

Anders Persson, distriktschef på Blenta, fick ta emot det ärofyllda priset i den internationella tävlingen Cobb Awards. Priset instiftades 2015 i syfte att uppmärksamma enastående prestationer inom matfågelproduktion.  På Jordberga gård utanför Malmö jobbar Maria Tingbacke. Hon är en av många stjärnor i Anders team som nyligen hyllats för sitt exceptionella arbete. Blenta är ett av Sveriges största […]

Läs mer 2017/11/01

Historiskt låga nivåer av campylobacter

Kyckling kan till och från bära på campylobacter, i synnerhet om den har vistats utomhus. Under en period 2016 ökade förekomsten av campylobacter hos kyckling på grund av ett tekniskt fel i ett av slakterierna. Felet upptäcktes i januari 2017 och åtgärdades direkt följt av att kycklingbönderna gjorde en stor saneringsinsats.   – Nu ligger […]

Läs mer 2017/09/21

Kycklingmästare briljerar i Kockarnas kamp

Igår var det säsongspremiär för Kockarnas kamp i TV4, och tävlande i år är bland andra populäre krögaren och TV-kocken Tareq Taylor. Tareq fick en flygande start i tävlingen då han tillsammans med kollegan Jonas Svensson vann den inledande utmaningen i att snabbt och snyggt klyfta äpplen. Han fick också äran att laga programmets första […]

Läs mer 2017/09/19

Nordic Poultry Conference 2017

Den 7-9 november bjuder Svenska Ägg in till årets Nordic Poultry Conference på Clarion Hotel i Malmö. Programmet, som just nu fylls på löpande, riktar sig till alla verksamma i branschen och kommer att täcka såväl marknadstrender som frågor om virus och vitaminer. Vi på Svensk Fågel ser fram emot givande dagar tillsammans med våra […]

Läs mer 2017/09/15

Mer hemkunskap avgörande för unga konsumenter

I veckan publicerades en debattartikel i Dagens Nyheter, om hur för lite hemkunskap i skolan bidrar till dålig kunskap om kökshygien bland unga. Bakom artikeln står flertalet experter, som månar om att nya generationens matkonsumenter redan i tidig ålder ska få de hygienkunskaper som behövs för att leva ett friskt liv. Vi är mycket glada för […]

Läs mer 2017/08/17

10 saker du kanske inte visste om livet på våra gårdar

Alla Svensk Fågels kycklingar har bättre utrymme i stallarna än vanliga, konventionella kycklingar. Alla våra kycklingar är försäkrade – är bonden trygg så är kycklingarna trygga. Kycklingarna får frisk luft varje dag tack vare tuffa krav på ventilationskapacitet i stallarna. Alla kycklingstallar byggda efter 1994 har fönster som släpper in gott om dagsljus. Kycklingarna skyddas […]

Läs mer 2017/06/20

Svensk Fågel välkomnar gränsvärde för förekomst av campylobacter

Svensk Fågel ser fram emot införandet av ett gemensamt europeiskt gränsvärde för förekomst av campylobacter i kyckling. I dag ligger svensk kyckling som bär kvalitetsmärkningen med den Gula Pippin, långt under de gränsvärden som EU nu har godkänt, och som träder i kraft vid årsskiftet.  – Så länge du har god hygien i köket och […]

Läs mer 2017/05/23

Svensk Fågels nya doktor mäter djurhälsa med högteknologi

Under fem år har agronomen Anna Silvera arbetat på sin doktorsavhandling inom etologi och djurskydd. Forskningen hon bedrivit vid Sveriges Lantbruksuniversitet har varit en del i ett större EU-projekt, ”The EU-PLF project”, där Anna undersökt om det går att använda automatiska kamerasystem för att mäta olika välfärdsparametrar i kycklingstall. Nu är hon i mål. – Det känns […]

Läs mer 2017/05/19

Minskad förekomst av campylobacter i kyckling

De provsvar som branschorganisationen Svensk Fågel fått från SVA visar på en minskning av campylobacter hos kycklingflockar som föds upp av bönder anslutna till Svensk Fågel. Sedan årsskiftet har branschen vidtagit flera åtgärder för att minska förekomsten av campylobacter och de senaste mätningarna visar att åtgärderna har gett önskat resultat.  – Bönder som är anslutna […]

Läs mer 2017/05/16

Förekomst av campylobacter minskar i kycklingflockar

Två svenska myndigheter arbetar just nu med provtagning av kyckling vad gäller förekomst av campylobacter. SVA visar att förekomsten är tillbaka på låga nivåer på kycklingflockar. Livsmedelsverket har gjort en begränsad studie av färsk kyckling i butik som visar på förekomst av campylobacter. Så länge du är noga med hygien i köket och värmer upp […]

Läs mer 2017/05/16

Detta görs i branschen för att minska förekomst av campylobacter

Kyckling kan till och från bära på campylobacter, i synnerhet om den har vistats utomhus. Det är därför alltid viktigt med god hygien i köket – oavsett om du tillagar färsk eller fryst kyckling ska du alltid hetta upp köttet till minst 70 grader. Svensk Fågel har sedan mitten av 1980-talet aktivt verkat för åtgärder […]

Läs mer 2017/03/29

Tareq tipsar om kyckling i SVT Plus

Den 21 mars uppmärksammade programmet SVT Plus säker tillagning av kyckling i köket. Kocken Tareq Taylor svarade på tittarnas frågor och underströk att det är viktigt att se till att ha god kökshygien så som ren skärbräda, kniv och rena händer. Tareq berättade även att Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst förekomst […]

Läs mer 2017/03/22

Ökad efterfrågan på svensk matfågel – trots det ökar importen

Den svenska kyckling- och kalkonbranschen fortsätter att gå bra, det visar färska siffror som presenterades under Svensk Fågels bolagsstämma i fredags. Siffror visar även på en ökad import från EU. Det innebär att konsumenter får en kyckling som inte kontrolleras av myndigheter på samma sätt som svenskproducerad. Produktionen av svensk kyckling och kalkon ökade i […]

Läs mer 2017/03/22

Livsmedelsstrategin missar den gyllene medelvägen

Regeringen har presenterat de stora dragen i sin Livsmedelsstrategi som nu följts upp med mer konkreta detaljer (Handlingsplan och en första Åtgärdsplan). Svensk Fågel, som representerar 99 procent av matfågelproduktionen, välkomnar regeringens ambition att mer mat kan produceras här hemma i Sverige. Vi lockas särskilt av Livsmedelsstrategins vision att den ”svenska livsmedelskedjan år 2030 är […]

Läs mer 2017/03/16

Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling

Idag har regionala smittskydsläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobacter. Kyckling kan till och från bära på campylobacter, […]

Läs mer 2017/03/16

Svenskar väljer fågel framför gris och nöt

Förbrukningen av matfågel ökade för sjunde året i rad enligt statistik som Jordbruksverket presenterade idag. Under 2016 förbrukade en genomsnittlig svensk 23,6 kilo kyckling och kalkon. Det gör att svenskarna nu nästan förbrukar lika mycket fågelkött som nötkött (25,6 kilo nätkött år 2016 per person). ”Det är glädjande att denna utveckling håller i sig i […]

Läs mer 2017/03/07

Om antalet campylobacterfall i Sverige

Förekomsten av campylobacter är säsongsbetonad och brukar vara som högst i augusti. Varma augusti och september månader kan vara en bidragande orsak till att förekomsten av campylobacterfall är fortsatt hög. Under vintern har förekomsten minskat hos kyckling och ligger på lägre nivåer. Myndigheterna ser att de ökade fallen sammanfaller med en ökning av campylobacter bland […]

Läs mer 2017/02/05

Pilotstudie visar hur konsumenter vilseleds

Konsumenter blir allt mer medvetna om vad de lägger i varukorgen och föredrar kyckling från svenska bönder. En studie som genomförts av Svensk Fågel visar att konsumenter vilseleds att köpa kycklingspett från utlandet. Endast 7 procent av kycklingspetten som säljs i butikernas delikatessdiskar är svensk.  Endast 5 av 71 tillfrågade butiker har kycklingspett med svenskt […]

Läs mer 2017/01/16

Årets kvinna: Svenskar bör låta sig inspireras av kök i andra länder

Maria Masoomi är kocken, dietisten, inspiratören och kokboksförfattaren som nyligen utsetts till Årets Kvinna av tidningen Tara. Med rötter i Iran och bosatt i Sverige hämtar hon kulinarisk inspiration från hela världen och uppmanar andra svenskar att våga detsamma. För Maria är kyckling och kalkon perfekta råvaror i ett gränsöverskridande kök. Allt fler äter kyckling […]

Läs mer 2016/12/22

Jakten på Bubba

Johan Hedberg, mest känd som Matgeek, är den före detta PR-konsulten som blev en av Sveriges största matnördar och YouTubers. Omkring 100 000 tittare tar varje dag del av hans tips, funderingar – och matlagning. Vi fick byta några ord med profilen som har fullt upp med julstöket där jakten på Bubba har kommit att […]

Läs mer 2016/12/21

Svenskproducerat efterfrågas i allt större utsträckning

När svenska konsumenter får uppge vad som är viktigast när de handlar mat svarar en klar majoritet ”att maten är svenskproducerad”. Det visar nya siffror från Livsmedelsföretagen. Intresset för svenskproducerat är den preferens som också ökat mest mot föregående år, medan smak hamnar på en allt lägre placering. Kvalitet, trygghet och hållbarhet rankas högre när […]

Läs mer 2016/12/12

Med anledning av programmet Matkontrollen i norska TV2

I norska TV2 jämförs svenska kycklingprodukter med den norska och man diskuterar förekomsten av saltlake i fryst kyckling. Saltlake tillsätts sedan många år tillbaka i kyckling för att den inte ska bli torr vid tillagning och värmehållning. I kyckling, framför allt i fryst bröstfilé, behöver saltlake tillsättas eftersom den annars blir torr när den tillagas […]

Läs mer 2016/11/29

Kalkontraditionen – här för att stanna

Thanksgiving tillhör årets största högtider i USA. Dagen firas alltid den sista torsdagen i november och enligt tradition ska en fylld kalkon pryda middagsbordet. Precis som många andra amerikanska högtider har svenskarna tagit Thanksgiving till sina hjärtan och även i år ökar kalkonförsäljningen. – Vi märker av en kraftig ökning av försäljningen av hel kalkon […]

Läs mer 2016/11/24

Dukar upp till fest i samband med Årets Kock 2017

På söndag är det första advent men redan idag dukade Svensk Fågel upp till julbord i samband med delfinalen av Årets Kock i Helsingborg. Svensk Fågel, som är en av flera sponsorer, ville belysa det breda utbudet av fågelprodukter som finns idag och bytte julklassiker som julskinka och prinskorv till varianter helt på fågel. –   […]

Läs mer 2016/11/24

Fågelinfluensa i Sverige – Ingen smitta funnen på fågel märkt med Gula Pippin

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har påträffat två fall av fågelinfluensa i Skåne. Det handlar om en vildfågel, en knipa, samt en besättning av värphöns. Svensk Fågels bönder arbetar med uppfödning av kyckling och kalkon, inte äggproduktion, och inga smittade djur har påträffats på våra gårdar. Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten […]

Läs mer 2016/11/22

Svensk Fågel stärker upp inom djurskydd

Svensk Fågel rekryterar agronomen Anna Silvera, som kommer förstärka branschorganisationen och stötta rikslikaren i arbetet vid besiktning av stallar runtom i landet. De senaste fem åren har hon forskat inom välfärdsbedömning av kyckling på SLU och skrivit på sin doktorsavhandling inom etologi och djurskydd. – Vi är jätteglada att Anna Silvera väljer att arbeta hos […]

Läs mer 2016/11/16